Σύνδεση

Όνομα Χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Εργασίες Νοεμβρίου

Written by  Μαρ 22, 2016

 Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

Ανάλογα με τις ειδικότερες κλιματολογικές συνθήκες κάθε τοποθεσίας, αυτό το ημερολόγιο μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς νωρίτερα ή αργότερα κατά 15 ημέρες έως 3 εβδομάδες.

  Γ Ε Ν Ι Κ Α

Έναρξη της εποχής του λήθαργου. Το δέντρο στην πραγματικότητα μπαίνει σε φάση αργής κίνησης. Τα φύλλα  εξακολουθούν να  παίζουν τον ρόλο τους σε σχέση με τη φωτοσύνθεση, όσο ακόμα παραμένουν πράσινα. Οι ρίζες λειτουργούν επίσης. Η ξυλοποίηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Όλα όμως εξαρτώνται από το κατά τόπους κλίμα.

 

 

ΛΙΠΑΝΣΗ

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε και τώρα να ουδετεροποιήσετε το ph του υποστρώματος, ποτίζοντας με μία διάλυση στάχτης 10% σε νερό (να κατακάθεται και να φιλτράρεται). Πάντα το λίπασμα να είναι πλούσιο σε κάλιο και φωσφόρο για τα κωνοφόρα αλλά και τα φυλλοβόλα, όσο ακόμα διατηρούν το φύλλωμά τους.

 

ΠΟΤΙΣΜΑ
  • Ποτίσματα μέτρια, αλλά τακτικά. Τα δέντρα βρίσκονται ακόμα σε δραστηριότητα και έχουν ανάγκη το νερό για να μεταβολίσουν τη λίπανση του φθινοπώρου.
  • Εάν το νερό της βρύσης είναι πολύ χλωριωμένο, να το αφήνετε για κάποιο χρονικό διάστημα σ' ένα μεγάλο δοχείο.
  • Εάν είναι πολύ σκληρό, θα του προσθέσετε μια πολύ μικρή ποσότητα υδροχλωρικού οξέος.

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • Εφαρμόζετε ψεκασμούς με χαλκούχα, όταν πέσουν τα φύλλα.
  • Επιβεβαιώστε ότι δεν υπάρχουν ακάρεα.
  • Καθαρίστε τα κλαδιά και τον κορμό. Αφαιρέστε τα νεκρά φύλλα και κάθε τμήμα νεκρό.
  • Απολυμάνετε τον κορμό από τα αυγά των παρασίτων με αραιωμένο υγρό jin σε αναλογία 1/50.
  • Προετοιμάστε τη χειμερινή προστασία. Προσοχή στους πρώτους παγετούς. 
  • Συμβουλεύεστε το θερμόμετρο δύο στηλών, εάν το κρίνετε απαραίτητο.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Μοσχεύματα: Κατάλληλη εποχή για μοσχεύματα αλλά όχι καταβολάδες. Ενεργούμε στο άδειασμα της σελήνης.

 

ΚΛΑΔΕΜΑ

Φυλλοβόλα: Αρχίστε κλάδεμα διαμόρφωσης. Εάν τα φύλλα έχουν πέσει, θα μπορείτε να κόψετε τα ξυλοποιημένα κλαδιά μόλις το δέντρο δείξει ότι βρίσκεται σε πλήρη ανάπαυση. Αλλιώς, περιμένετε τον επόμενο μήνα.

Ανθοφόρα/οπωροφόρα: Προσοχή στους ανθοφόρους & καρποφόρους οφθαλμούς. Προτιμότερο την άνοιξη.

Κωνοφόρα: Καλή χρονικά εποχή για κλάδεμα.

Αειθαλή: Καλή χρονικά εποχή για κλάδεμα.

Μεσογειακά/τροπικά: Ιδανική εποχή για την ελιά (στο τέλος του μήνα, εάν θέλετε τον καρπό). Μπορείτε και τον Ιούνιο, εάν δεν θέλετε να κρατήσετε τον καρπό. Επίσης, μπορείτε να κλαδέψετε ακόμα και δραστικά τα πυξάρια.

Κωνοφόρα: Έναρξη της αποφύλλωσης. Θα αφαιρέσετε ομοιόμορφα στα δυνατά και πυκνά κλαδιά τις βελόνες του προηγούμενου έτους με πολλή προσοχή – το καλύτερο θα είναι να τις αφαιρέσετε με τσιμπίδα μία προς μία, ώστε να μη βλάψετε το περίβλημα στη βάση τους. Εκεί βρίσκεται ένας κοιμισμένος οφθαλμός που θα μπορεί να ανοίξει την επόμενη άνοιξη και να δημιουργήσει ένα μελλοντικό κλαδί.

Λιπαίνουμε πριν και μετά την αποφύλλωση. Ψεκάζουμε πολύ το φύλλωμα. Ενεργούμε στη γέμιση της σελήνης μόνο σε φυτά με καλή υγεία και με σκοπό την πύκνωση της διακλάδωσης.

ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ

Ιδανική εποχή για συρμάτωμα σε όλα τα είδη, ΕΚΤΟΣ των μεσογειακών/τροπικών.

 

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

ΟΧΙ.

 

DEADWOOD

Μπορείτε να σκαλίσετε νεκρό ξύλο με εργαλεία χειρός ή ηλεκτρικά εργαλεία. Μην ξεχνάτε να περνάτε τις επιφάνειες με υγρό jin για να προλάβετε το μούχλιασμα. Το εφαρμόζετε με πινέλο στο ξύλο, αφού το έχετε υγράνει προηγουμένως. Προσοχή να μην πέσει στις ρίζες.

Κάποιοι χρησιμοποιούν οξυζενέ, χυμό λεμονιού κλπ.

ΣΥΛΛΟΓΗ & YAMADORI
  • Είναι δυνατή αυτόν τον μήνα, πριν από την εμφάνιση του χιονιού. Καθαρίστε καλά τις ρίζες. Ελαφρύ υπόστρωμα, με καλή αποστράγγιση και με αρκετό φλοιό πεύκου. Στερεώστε πολύ καλά τα δέντρα.
  • Συλλέγονται λάρικες και έλατα, όχι πεύκα.
  • Είναι ιδανικός χρόνος για συλλογή οξιάς/fagus.
  • Συλλέγονται και τα φυλλοβόλα, εφόσον είναι ήδη σε λήθαργο ή έχουν κίτρινα φύλλα.

ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ

Τάξος: Μειώστε το μήκος των κλαδιών που είχαν υπερβολική ανάπτυξη, θυσιάζοντας τα λεπτά κλαδάκια στο άκρο, με σκοπό να τα κάνετε πιο συμπαγή.

Κωνοφόρα: Μπορείτε πάντα να αφαιρείτε τις βελόνες. Αφαιρείτε μεν τις βελόνες του προηγούμενου έτους, αλλά και αυτές του τρέχοντος. Στα πεύκα υπό διαμόρφωση, που τα είχατε σε ελεύθερη ανάπτυξη, αφαιρέστε τις βελόνες από τα δυνατά κλαδιά αφήνοντας δύο ζεύγη, και στα αδύναμα κλαδιά αφήνετε 5 ή 7 ζεύγη.

 

 

Έρευνα/Κείμενο/Μεταφράσεις: Α. Π. - 2016
Επιμέλεια/Διόρθωση: Ν. Φ.

Photo source: https://www.bonsaioutlet.com/bonsai-articles/hot-tips-for-keeping-your-bonsai-safe-during-the-cold-winter/

Last modified on Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 13:38
  1. Δημοφιλή
  2. Δείτε Επίσης...